Kakšen naj ne bo mož?

10 značilnosti moških, ki niso za zakon

Bog za vsakega izmed nas pripravlja najboljšega zakonca. Če je to res, zakaj potem toliko zakonov razpade ali zgolj životari? Ali je Bogu spodletelo? Ali v svoji vsemogočnosti ne more poskrbeti, da bi vsak človek dobil idealnega partnerja? Težava ali lepota biti človek je v tem, da se božja vsemogočnost ustavi ob človekovi svobodi. Ljubezen in naklonjenost nikoli ne moreta biti izsiljeni. Težava torej ni pri Bogu, ampak pri nas ljudeh. Če ne sodelujemo z Njim, če ne živimo po evangeliju, če ne delujemo iz ljubezni do Boga, potem počasi drvimo v propad – na osebni, družinski in družbeni ravni. Ozrimo se okrog in dokazov za to trditev bomo našli na pretek.

Žene upravičeno pričakujejo najboljšega moža. Ker takega želi za njih tudi Bog. 

Kakšnih pa naj se izogibajo? S tem se bodo izognile tudi nezdravim in bolečim odnosom.

Ateist – Že sam zakon je velikokrat zelo težak in različno versko prepričanje lahko vanj vnese še dodatne napetosti. Če se želite poročiti z moškim, ki nasprotuje vašemu verskemu prepričanju, dobro premislite o tem. Ne sanjajte o tem, da ga boste spreobrnili. Morda vam bo uspelo, a je velika verjetnost, da vam ne bo. Poznamo zakone med vernimi in ateisti, ki zelo dobro funkcionirajo, a morata biti oba zakonca za to zrela, odprta in spoštljiva drug do drugega.

Nasilnež – Veliko ste vredni v božjih očeh. Zato ne dopustite nikomur, da bi bil do vas nasilen. Hitro pojdite od človeka, ki vas telesno, čustveno ali duhovno zlorablja. Niste vi tisti, ki bi bili sposobni odrešiti takšnega človeka. Bog bo to naredil. Zakon temelji na globoki ljubezni in spoštovanju in nasilje v njem nima mesta. Zaznajte ga čim prej in se umaknite.

Odvisnik – Takšen moški potrebuje svobodo, ki jo bo dobil šele takrat, ko bo priznal svojo težavo, poiskal strokovno pomoč in se naučil iskati moč, ki jo daje Bog. Odvisnost od alkohola, drog, pornografije in uničujočih navad bo v prihodnosti pripeljala do globokih težav. Čeprav je videti, da se je pripravljen zaradi vas spremeniti, bodite previdni. Odvisnost ima veliko moč in jo posameznik sam brez strokovne pomoči težko premaga. Ne morete ga osvoboditi vi in ni vaša naloga, da ga poskušate spremeniti. Samo Bog lahko to stori.

Narcisoidnež – Če je vašemu fantu pomembnejše, kako je videti v ogledalu, kot to, kako se počutite in kaj delate, dobro premislite. Ne glede na to, kako talentiran, šarmanten in lep je. Tisti, ki vas bo imenoval žena, vas mora ceniti. Empatija, ljubezen in spoštovanje so pomembnejše od zunanjega videza.

Nadzornik – Ljudje, ki želijo imeti vse pod nadzorom ali so ljubosumni, bodo želeli vse odločitve sprejemati namesto vas. Vedno bodo imeli težave, ali vam lahko zaupajo. Odnos s takšnim človekom vas bo dušil. 

Jezna, vzkipljiva oseba – Če se vaš partner ne more brzdati in nadzorovati svojih čustev pred poroko, jih tudi po poroki ne bo zmogel. Njegovo obnašanje se bo celo poslabšalo. Vzemite si čas in se prepričajte, kako se odzove v različnih razmerah, posebej ko je pod stresom. Ključno vprašanje je, ali se zaveda svojih slabosti in jih z božjo pomočjo želi spremeniti ali ne. Če je odgovor ne, to ni pravi človek za vas.

Mamin fant – Vsaka žena spoštuje moža, ki spoštuje svoje starše. Včasih pa se meje malce premaknejo. Če fant še vedno živi v »hotelu mama« in mu je bolj pomembno to, kaj mu reče mama, kot to, kar mu rečete vi, potem je tak odnos skoraj gotovo obsojen na propad. Če se fant ne more ločiti od staršev, potem ni zrel za zakon. 

Zapeljevalec, prevarant – Če je fant pred vami letal od cveta do cveta, je velika verjetnost, da bo s takšnim obnašanjem nadaljeval tudi po poroki. Grehi na področju spolnosti človeka zelo zaznamujejo. Bodite pozorne, kako se obnaša do ženk v vaši navzočnosti. Bodite modre in odkrijte resnico v njegovem srcu.

Lažnivec – Vsak zakon mora biti zgrajen na zaupanju. Če tega ni, potem bo kmalu propadel. Majhne laži so znak za preplah. Ni majhnih ali velikih laži. Ali je nekaj res in drži ali ne. V zdravi zakonski zvezi ni mesta za neiskrenost. 

Kockar, brez čuta za denar – Če že sedaj finančno podpirate fanta, bo to v zakonu še večja težava. Pomembno je, da ima fant delo ali vsaj kaže zanimanje, da bi si ga našel. Preverite, ali morda ne porablja na sumljiv način (kockanje, dolgovi). Denarne težave so eden od glavnih vzrokov za ločitve. Že pred poroko se pogovorite o tem. 

Besedilo je bilo objavljeno v tedniku Družina (št 34), avtor članka: Karlo Smodiš

Foto: Tatjana Splichal

Prikaži vse novice

Najdi partnerja za vse življenje


Postani član