Skrivnosti neke žene za ohranjanje pozitivnosti skozi samskost!

Nekega poznega večera je mlada žena gledala iz svojega stanovanja z nemirnim občutkom, da bo preostanek svojih dni preživela sama. Nikoli ni pričakovala, da bo stara 35 let in da bo še vedno samska.

Po nekaj zmenikih in kratkotrajnih zvezah, je dobila občutek, da so ji zmanjkali potencialni moški, s katerimi bi rada šla na zmenek, še manj pa je bilo takih, s katerimi bi se poročila.

Hrepenela je po možu in otrocih. V trenutku obupa se ji je zazdelo, da je priložnost za izpolnitev njenih naglobljih želja šla dobesedno mimo nje.

Ta ženska je bila moja mama (avtorica članka: Mary Claire Lagroue).

Moja mama ni nikoli dopustila, da bi jo samskost naredila grenko, ampak celo v boljšo osebo. Dovolila si je, da jo je njenih 36 let pred poroko oblikovalo v žensko, kakršna je želela postati. Mamini nasveti, ki so sad izkušnj in let, me opominjajo, naj ne pozabim na sedanjost. Hkrati me nagovarjajo, naj se osredotočim na tukaj in sedaj in naj bom potrpežljiva, vendar ne pasivna.

Z drugimi besedami: čas samskosti ni nikoli zapravljen čas.

Izkušnje moje mame so mi pomagale ostati pozitivna skozi samskost in upam, da bodo spodbudne tudi za koga izmed vas!

 

1.       Ne riši črte med samskostjo in zakonskim stanom

»Imela sem polno življenje pred poroko in po njej. Obe obdobji sem živela na drugačen način«, pravi moja mama. Ko je bila še samska, je blestela kot vzgojiteljica predšolskih otrok, nadaljevala je študij, potovala po ZDA in naokoli. Dobro je znala izkoristiti svoj čas.

In veliko se ni spremenilo tudi po njeni poroki. Ko je moja mama srečala Mr. Pravega, so njena zanimanja ostala ista. S poroko se ji je pridružil le še stalni sopotnik in trije dodatni šolarčki (njuni otroci).

Naš stan nas ne določa. Mit, da se življenje začne ali konča s poroko, moramo ovreči. Če potegnemo črto med tema dvema obdobjema v življenju, potem napačno verjamemo, da so naša »najboljša leta« le v enem izmed teh obdobij. Kot pravi moja mama, »črte med samskostjo in zakonskim življenjem niso tako ločilne«.

2.       Ne obupaj, ko se tvoji prijatelji poročijo pred tabo!

Pet od štirih sester se je poročilo pred njo. Poročni zvonovi so odzvanjali sladko-grenko melodijo v ušesih moje mame. »Vedno sem bila vesela, ko se je poročila katera od mojih sester, a hkrati sem bila tudi malce otožna«, je povedala moja mama. Toda kljub navdušenju nad vsemi porokami v družini, je moja mama ohranjala pokončno držo, vedoč, da so bo njena ljubezenska zgodba odvila ob pravem času. »Skoraj vse moje sestre, razen ene, so se poročilo zelo mlade. In jaz sem vedela, da se ne želim poročiti tako mlada. Imela sem priložnost za poučevanje in potovanja ter da okusim življenje še na malce drugačen način.«

Namesto da bi se valjala v ljubosumju, se je moja mama odločila, da bo vesela za vsakega prijatelja in sorodnika, ki bo našel ljubezen. Ženska, ki ne more biti vesela za druge, ne bo srečna niti sama s sabo. Torej, praznujmo s svojimi prijatelji, ko napoči čas njihove poroke – kakor si tudi mi želimo, da bi se oni poveselili z nami. Ne pozabite, tudi v samskosti se splača praznovati.

3.       Ljubi in služi drugim!

Slišimo, da bi morala naša leta samskosti biti leta »sebičnosti«, toda problem nastane, ko si posvetimo preveč »jaz« časa. A na koncu, vedno in povsod živeti le zase prinese več osamljenosti kot zadovoljstva. Kot samska, je moja mama našla smisel v ljubezni in darovanju bližnjim.

Poleg našega najožjega kroga sorodnikov in prijateljev, lahko vlijemo svojo ljubezen tudi našim skupnostim in organizacijam. »Iz praktičnega vidika mislim, da je pomembno biti do določene mere v službi ljudem", pravi moja mama. Včasih so ljudje, ki živijo sami, zelo zagledani vase. Prostovoljstvo pa nam odvzame to osredotočenost nase in je hkrati zadovoljujoče, ko pomagamo tistim, ki so pomoči potrebni. Ostati aktivno povezan z drugimi je pomembno za naše čustveno zdravje. 

Ne storimo te napake, da bi razumeli zakon kot edini odnos, ki nam je pomemben in ki ga potrebujemo v našem življenju. Tudi poročene žene potrjujejo, da zakon sam ne izpolnjuje vseh srčnih želja. Kot samska, je moja mama dajala prednost njeni družini; recimo, nikoli ni zamudila nedeljskega druženja. Še preden je imela svoje otroke, je pazila na svoje nečake in nečakinje. Kot vzgojiteljica predšolskih otrok, je z največjim veseljem poučevala svoje učence. Med tednom je skrbela za otroke v razredu, čez vikend pa za svoje nečake in nečakinje. Njene roke so bile polne, in tako tudi njeno srce.

... se nadaljuje.

Po Verily Magazine, avtor: Mary Claire Lagroue, 21.9.2015, prevod in priredba: MBM.

Slika: Verily Magazine

Prikaži vse novice

Najdi partnerja za vse življenje


Postani član