Ali je samskost poklicanost?

Kakšno je mesto samskih v katoliški Cerkvi? Ali je samskost res poklicanost? Kakšno duhovnost iščemo samski? Kako lahko Cerkev še bolj podpre samske, da bomo svoje poslanstvo živeli v polnosti in se ne čutili prezrte? - utrinki s pogovornega večera

To so bila izhodišča za pogovor z nadškofom Stanislavom Zoretom, ki ga je skupina Mozaik pripravila 18. septembra v Ljubljani. Pogovor s pastirjem odpira nove poglede, odstira skrito in prinaša upanje. Pogovor je lahko čudovit, ko pa je potrebno kaj narediti v svojem življenju … Kaj od nadškofovih besed se povezuje z mojim življenjem oz. ali si želim, da bi se? Zbrali smo nekaj izjav udeležencev srečanja.

Živi danes, živi z veseljem!

Že v srednješolskih letih sem sanjala, da bi našla moža in si ustvarila družino. Po 20 letih se hrepenenje po tem le še povečuje. Čeprav delam v tej smeri, molim za moža, ga še nisem našla (vsaj ne da bi vedela). Zato me pogosto navdajajo občutki žalosti, jeze, manjvrednosti, zavisti. Nadškof Zore pa pravi: »To, kar živiš danes, živi z veseljem! … Veseli se svoje obdarovanosti, čeprav še ni vse na svojem mestu.« Za veselje se moram včasih kar odločiti in potruditi. Če odprem oči, lahko vsak dan opazim stvari, za katere sem hvaležna Bogu: za službo, iskren pogovor, sončni vzhod, čudovito stvarstvo, nasmeh, prijatelje, za božjo besedo, ki me nagovarja in mi daje upanje in moč, da grem naprej. Le tedaj, ko se veselim življenja, sem v sebi mirna, zadovoljna in zagotovo tudi bolj privlačna.

Jasmina

Pomembno je iskati poti

Ni potrebno samo jamrati – ne smemo biti klub za jamranje. Ne smemo se zapirati kot skupina, odprti bodimo do vseh in do raznih dejavnosti. Vsi, tudi mi samski, imamo težave in jih moramo reševati proaktivno ter se obnašati odgovorno. Pomembno je iskati poti in možnosti za sodelovanje tudi v domačih župnijah, vendar v svobodi, ne za potrjevanje sebe.

Franc

Poklicanost je biti človek

Prva poklicanost je biti človek in nato moški ali ženska, potem je šele stan. Z veseljem biti človek – v to smo povabljeni. Gospod vstopa v naša srca in se razodeva na presenetljive načine, samo če ga povabimo tako, da mu pripovedujemo, kako nam je, kaj čutimo, doživljamo kot samski. V osebni molitvi nam odkriva naše poslanstvo, saj receptov ni. Z veseljem biti to, kar sem, tukaj in zdaj, čeprav mogoče to ni moj zadnji cilj. Sproščeni in veseli smo lahko ne zato, ker vse imamo, ampak zato, ker imamo dovolj.

A. M. G.

Prevzeti moramo odgovornost

Večkrat se samski med seboj pogovarjamo, ali je samskost poklicanost. Nadškof je bil tu zelo jasen: prva poklicanost je v zakonsko življenje, druga poklicanost je v posvečeno življenje. Pri nobeni odločitvi pa ni 100% gotovosti, kaj šele 130% :). Je pa potrebno pri odločitvi vztrajati in jo odgovorno živeti. Vsak mora sebe vprašati, kako živi svojo poklicanost oz. prevzeti vso odgovornost, da bo živel globoko izpolnjeno življenje. Nihče drug ne more to narediti namesto nas, lahko le prosimo za pomoč. Prošnja naj bo jasna in konkretna. Šele takrat nam lahko drugi pomagajo.

Jakob

Iskrena molitev

Življenje ni na recept, zato je potrebno živeti sedanji trenutek ter imeti odprte oči in odprto srce. Nadškof nas je povabil k iskreni molitvi, ki nam pomaga obdržati pravilno smer na naši poti predvsem takrat, ko nam nasproti prihaja polno skušnjav.

Luka

Iščemo prostor v družbi

Samski včasih ne najdemo prostora v družbi, tudi v Cerkvi ne. Imamo občutek, kot da drugi ne vedo, kaj bi z nami. In so negotovi v stiku z nami. Morda tudi zato, ker mi sami ne vemo, kaj bi radi – nadškof nam je tu odkrito postavil ogledalo. To čutim kot spodbudo, da sama razmislim, kaj si želim od ljudi, skupin, občestev okoli sebe. In kaj jim jaz lahko ponudim? Verjamem, da se lahko medsebojno bogatimo, če bomo le dovolj odprti in iskreni.

Polona

Spoštljiv odnos

Do svoje samskosti moramo biti spoštljivi. In iskreni do sebe. Šele takrat bodo tudi drugi spoštljivi do nas. Velik izziv za samske je, da ne iščemo nadomestkov za svojo samskost oz. osamljenost. Služba ne sme biti nadomestek za ženo/moža. Tudi pretirano ukvarjanje z zdravim načinom življenja ne. To mesto moža/žene je sedaj prazno. Tudi pri posvečenih osebah ostane to mesto nezasedeno vse življenje. Tudi Bog ga ne more zasesti. To je naša stiska. Od nas pa je odvisno, kako osvobojeni bomo prihajali k ljudem.

Jaka

Skupina Mozaik je namenjena posameznikom in (še neporočenim) parom med 25. in 45. letom. Skupaj skrbijo za svojo duhovno in osebno rast ter za medsebojno spoznavanje, druženje. Skupina je nastala kot odgovor na potrebe v Cerkvi, da bi v njej imeli svoj prostor druženja in povezovanja tudi tisti, ki so že zaključili študentska leta, niso pa (še) del zakonskih ali podobnih skupin.

Besedilo: Alenka Oblak

Fotografija: Tatjana Splichal

vir: druzina.si

Prikaži vse novice

Najdi partnerja za vse življenje


Postani član