Zakaj katoličani ne znajo hoditi na zmenke?

Kaj lahko naredite, da iti na zmenek ne bo težava?

Katere so tri večje težave v svetu zmenkarij?

Na zmenke običajno hodimo tako, za sprostitev, brez večjih pričakovanj ali obvez. Vsaj na začetku je načeloma tako. Lahko pa se zgodi tudi, in večinoma je tako pri tistih ljudeh, ki so verni, da iščejo nekaj oziroma nekoga za vse življenje. Nekoga, s katerim se bodo poročili – in želijo, da je to jasno od vsega začetka.

A takšno razmišljanje lahko sproži tudi drugačne strahove. Prav zato, ker velja prepričanje, da so že zmenki lahko resna obveza, si marsikdo ne upa nikogar povabiti na zmenek ravno zato, ker se boji, da bo videti, kot da prosi za roko. Tretja problematična stvar pa je, da se, tudi ko se dogovoriš za zmenek z nekom, ki je veren in samski, že na samem začetku stvari zapletejo. Greste na zmenek in se z njega vrnete še bolj zmedeni. Včasih si lahko par piše sporočila več dni zapored, pa jima nikakor ne uspe dogovoriti za drugi zmenek.

Zakaj se to dogaja? Odgovor se glasi: ljudje preprosto ne znajo hoditi na zmenke. Ne glede na to, ali so katoličani ali ne.

Hoditi na zmenke je spretnost, ki se je morajo ljudje naučiti. Da bi do tega lahko prišli, pa najprej odgovorite na nekaj spodnjih vprašanj.

1. Na zmenek morate biti pripravljeni. Vi ste tisti, ki nadzorujete potek zmenka, zato morate biti nanj pripravljeni. Ali ste pripravljeni, da boste sebe delili z nekom drugim? Kakšen nahrbtnik nosite s seboj, bi vas lahko oviral pri tem, da začnete graditi zdrav odnos? Ali imate pričakovanja na pravem mestu?

2. Za moške: Ali si dovolite, da vas strah pred zavrnitvijo paralizira? Če je tako, zakaj to dovolite? Ali vam je lahko pošiljati sporočila iz udobnega naslonjača, ne upate pa si biti moški in povabiti dekleta na zmenek?

3. Za ženske: Ali pričakujete, da bodo moški brali vaše misli, in zahtevate, da oni naredijo prvi korak, namesto da bi morda vi dali tisti ključni namig? Ali se želite preveč angažirati pri organizaciji prvega zmenka in se potem čudite, zakaj vas nihče ne povabi na drugi zmenek?

4. Ali hodite na zmenke zgolj zato, da bi se izognili temu, da ste sami? Ali pa morda že od vsega začetka preveč silite z idejo o poroki? Ali obratno – morda čakate predolgo z idejo o poroki in samo po nepotrebnem vzdržujete slabo zvezo? Mogoče je izboljšati izkušnjo z zmenki in vse se začne pri vas.

Prispevek je bil objavljen na spletni strani slovenske izdaje Aleteie. Nastal je po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Prikaži vse novice

Najdi partnerja za vse življenje


Postani član