Prijetno druženje nad celjskim parkom

Pohod nad celjskim parkom smo imeli zadnji vikend v maju, v soboto 27.5.17.

Ko smo bili vsi zbrani smo odšli s parkirišča pri železniški postaji proti celjskemu parku, kjer smo prečkali splavarski most in se nato podali po stotih lesenih stopnicah do kapucinske cerkve sv. Cecilije od tam do razglednega stolpa (z vrha se nam je odprl enkraten razgled na mesto Celje, celjski grad in hribovja) in vse do cerkve sv. Miklavža. Sv. Miklavž je zavetnik splavarjev. V preteklosti so nekdanji splavarji na svoji poti po reki Savinji na tem mestu opravljali posebne molitve za varno pot.

Pot smo nato nadaljevali proti drevesni hiši, kjer smo si tudi ogledali notranjost. Nosilna konstrukcija hiške je vpeta med šest dreves, nanjo pa se navezuje geometrija objekta s šestimi kraki in vmesnimi terasami. Do ploščadi vodijo dvakrat zavite stopnice. Pohod smo zaključili pri Meškovem studencu, kjer smo si lahko natočili vodo.

Šli pa smo tudi mimo stolne cerkve sv. Danijel, kjer smo si ogledali v notranjosti dve kapeli in beneški glavni oltar. Prva kapela je posvečena škofu in pisatelju Antonu Martinu Slomšku, druga kapela pa je gotska dragocenost kapela Žalostne matere z bogatim kamnoseškim okrasjem in kamnitim kipom Pieta. Na koncu smo se sproščenem druženju pogostili v centru mesta.

Med potjo smo pa imeli tudi »gozdno pedagogiko«, saj smo si lahko na novo napisanih gozdnih tablah, prebrali zanimive misli/pripovedi. In ena izmed njih ima naslov - Gozd je drug svet: neprestano dela na nas.

Ugodno vpliva na podnebje. Preprečuje erozijo. Ohranja naravno pestrost. Čisti zrak in vodo. Lepša naš življenjski prostor. Daje obnovljiv naravni material – les. Je učilnica o naravi. Nas sprošča in vrača k sebi. »Smo kaj ponosni nanj?«

P.B.

















katStik: To je le eden od pohodov in druženj, ki jih organizirajo naši pridni člani. Spremljajte novice in dogodke in se udeležite kakšnega tudi vi. Ali pa prevzemite pobudo in organizirajte svoje druženje - z veseljem ga bomo delili z drugimi.

Prikaži vse novice

Najdi partnerja za vse življenje


Postani član